Koło Naukowe Geodetów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

Skarbnik: Karolina Burghardt
Grafik: Małgorzata Sanocka, Mateusz Zagórowski

kngeodetow.ur@gmail.com

Koła Naukowe Geodetów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie zrzesza studentów kierunku Geodezja i Kartografia. Działa nieprzerwanie od 1965 roku.

Koło Naukowe Geodetów jest prężną i dynamiczną organizacją studencką, w której członkowie działają w ramach dwóch współpracujących ze sobą sekcji: Geodezyjnych Pomiarów Specjalnych i Fotogrametrii. Sekcja Fotogrametrii umożliwia studentom korzystania z nowoczesnych technologii pomiarowych, w tym naziemnego, lotniczego i mobilnego skanowania laserowego oraz bezzałogowych statków powietrznych. Sekcja Geodezyjnych Pomiarów Specjalnych to połączenie tradycyjnych metod pomiarowych z nowoczesnymi rozwiązaniami techniki. Studenci wykorzystują w swych pracach precyzyjne tachimetry elektroniczne, niwelatory oraz odbiorniki GNSS.

Członkowie Koła spotykają się raz w miesiącu. Podczas tych spotkań prowadzone są rozmowy dotyczące działalności i funkcjonowania Koła oraz jest to miejsce wymiany myśli i poglądów na temat roli geodety we współczesnym świecie. Prowadzone są również wykłady tematyczne, pomiarowe prace terenowe, szkolenia w pracowniach komputerowych i fotogrametrycznych. Te formy pracy pozwalają zdobyć wiedzę teoretyczną i uzupełnić ją o umiejętności praktyczne. Dzięki wykorzystaniu oprogramowania, m.in.: Leica Cyclone, Terrasolid firmy Terrascan, Dephos, Agisoft, MicroStation i wiele innych, studenci mają możliwość zdobywania dodatkowych umiejętności przydatnych na rynku pracy.

Działalność Koła to także wyjazdowe obozy naukowe. W ostatnim czasie odbyły się m.in. obozy w Mechowie, gdzie przeprowadzono pomiary inwentaryzacyjne Grot Mechowskich, z wykorzystaniem naziemnego skanowania laserowego. W Tyniowicach, gdzie wykonano inwentaryzację zabytkowej, drewnianej cerkwi pw. Św. Dymitra z XVIII wieku. W ostatnim czasie miał miejsce również wyjazd do Suchej Beskidzkiej, gdzie studenci przeprowadzili inwentaryzację miejscowego zamku. Liczne wyjazdy oraz obozy naukowe pozwalają w praktyce zapoznać się z pracą geodety oraz umożliwiają pozyskiwanie danych pomiarowych. Wyniki ich opracowań w postaci dokumentacji technicznej, modeli 3D i trójwymiarowych wizualizacji, a także wnioski z przeprowadzonych prac i analiz są prezentowane na krajowych i międzynarodowych konferencjach naukowych oraz branżowych. Wyniki prowadzonych przez studentów badań są również podstawą do przygotowywania publikacji naukowych. Koło Naukowe Geodetów podejmuje się także licznych form współpracy ze środowiskiem pozaakademickim, poprzez współpracę z firmami i gospodarką, prace organizacyjne na rzecz Uniwersytetu, jak również prowadzoną działalność charytatywną.