Sprawozdanie z dzialalnosci OKSG

Data publikacji: 07.05.2005
Za okres 17.03.2004r. – 8.04.2005r.

W dniach 15-17 X 2004 wzielismy udzial w spotkaniu studentów geodezji i nalezacych do OKSG z calej Polski, zorganizowanym przez studentów Politechniki Warszawskiej w Obserwatorium Geodezyjno-Astronomicznym w Józefoslawiu k. Warszawy. Pierwszego dnia zostalismy przywitani przez prezesa SGP prof. Kazimierza Czarnceckiego, wizeprezesa Andrzeja Pachute, czlonka prezydium Janusza Walo oraz przedstawicieli Stowarzyszenia Studenckiego Politechniki Warszawskiej „Geoida”. Glównym celem spotkania byl wybór nowego prezesa OKSG. Kol. Artura Adamka z Politechniki Warszawskiej zastapil Roman Pieczka, student IV roku AGH. Jako przedstawiciele wszystkiech filii OKSG rozmawialismy o przyszlosci Klubu, wymienialismy poglady na temat jego funkcjonowania oraz rozplanowwalismy przyszle spotkania i imprezy.

Nastepnie w dniu 21.10.2004r. nasi przedstawiciele: Agnieszka Szeptalin, Roman Pieczka i Tomasz Zygula uczestniczyli w Zjezdzie Delegatów SGP. Kolega Roman Pieczka zostal przedstawiony jako prezes OKSG. Odbyla sie równiez debata nad pomyslem, by kazdy czlonek OKSG poczawszy od III roku studiów stawal sie automatycznie czlonkiem SGP. Inicjatywa taka zostala pomyslnie zaopiniowana.

W czasie ostatnich wakacji czlonkowie naszego klubu, dzieki uprzejmosci dyrekcji OPGH Rzeszów S.A., mogli w tejze firmie odbyC praktyki zawodowe. Z mozliwosci tek skorzystalo 6 osób w Rzeszowie, Krosnie i Stalowej Woli. Praktyki mozna bylo odbyC w Zakladzie Geodezji Ogólnej lub w Zakladzie Topografii, Kartografii i Poligrafii.

W tym czasie nasi koledzy brali udzial m.in. w aktualizowaniu mapy uzytków rolnych, pomiarach powierzchni uzytków rolnych na potrzeby ARiMA, podzialach, niwelacjach, pracach kameralnych na nowoczesnym oprogramowaniu, pracach przygotowawczych przed rozbudowa portu lotniczego Rzeszów-Jasionka i innych.

W dniach 12-14 XI 2004 odbyl sie Rajd Geodetów „Rogacz 2004”. Nasza baza wypadowa byla Chatka Studencka „Pod Potrójna” w Beskidzie Zywieckim. BYlo to spotkanie czysto towarzyskie zorganizowane przez krakowski oddzial OKSG z pomoca sponsorów, którym jestesmy ogromnie wdzieczni. Przyjechali do nas równiez koledzy z Uniwersytetu Warminsko-Mazurskiego, Politechniki Warszawskiej i Politechniki Slaskiej. Zabawom, spiewom i róznym uciechom nie bylo konca. Odbyla sie Geo-olimpiada z takimi konkurencjami jak np. rzut pionem sznurkowym do celu, bieg z lata pomiedzy tyczkami, czy zwijanie ruletki na czas oraz oczywiscie konkurs piosenki geodezyjnej. Mielismy niepowtarzalna okazje do nawiazania nowych i podtrzymania starych znajomosci.

W dniach 4-6.03.2005r. Odbylo sie Zebrania Plenarne Zarzadu Klubu tradycyjnie w Obserwatorium Geodezyjno-Astronomicznym w Józefoslawiu k. Warszawy. Poruszylismy tam bardzo istotna sprawe dotyczaca zmian w Regulaminie Klubu. Zmiany te byly konieczne ze wzgledu na zlikwidowanie przez nas oddzialów (polaczenie Klubu w jedna calosC) oraz na wspomniane wczesniej przyjecie studentów kierunków geodezyjnych w poczet Czlonków Zwyczajnyc SGP.

Dzieki uprzejmosci Stowarzyszenia Geodetów Polskich przedstawiciele Klubu Studentów mogli uczestniczyC w dniach 12.03.2005r. – 15.03.2005r. w Sesji Naukowo-Technicznej pt.: „Doswiadczenia z prac pomiarowych wykonywanych dla ARiMR – kampania 2004” polaczonej w tradycyjna impreza sportowa pod nazwa: „XVI Ogólnopolskie Mistrzostwa Narciarskie Geodetów”. Wyglosilismy tam referat dotyczacy dzialalnosci Klubu oraz odpowiadalismy na wszelkie nurtujace uczestników pytania.

Roman Pieczka
AGH Kraków