Koło Naukowe Studentów Rozpoznanie Obrazowe

Prezes: Jakub Kremer
Wiceprezes: Emil Dobrzański, Paulina Wolniewicz
Sekretarz: Szymon Sendrowski

Koło Naukowe Studentów Rozpoznanie Obrazowe działające na Wydziale Inżynierii Lądowej i Geodezji Wojskowej Akademii Technicznej przy Katedrze Rozpoznania Obrazowego zostało założone z inicjatywy Podchorążych kształcących się na specjalności rozpoznanie obrazowe oraz Opiekuna Koła – kpt. dr. inż. Marcina WALKOWIAKA – Zastępcy Kierownika Katedry Rozpoznania Obrazowego. Koło zostało oficjalnie wpisane do rejestru uczelnianych Organizacji studentów i doktorantów w dniu 13 maja 2022 r.

Głównym celem założenia KNS Rozpoznanie Obrazowe była chęć rozwijania zainteresowań studentów z zakresu szeroko pojętej tematyki rozpoznania obrazowego. Członkowie koła aktywnie uczestniczą w przedsięwzięciach i zajęciach realizowanych w ramach Koła w WAT, jak również odbywają podróże studyjne do jednostek wojskowych, instytucji oraz obiektów infrastruktury krytycznej, przez co wzbogacają swoją wiedzę specjalistyczną.

Nadrzędnym celem Organizacji jest aktywizowanie studentów do pracy zespołowej, która poprzez wymianę poglądów, wiedzy i doświadczeń umożliwia zwiększenie kompetencji oraz lepsze zrozumienie zagadnień związanych z działalnością rozpoznania obrazowego w aspekcie rzeczowym i czynnościowym.