Międzynarodowe Koło Naukowe Geomatyki i Nawigacji Satelitarnej GeoSiN

Wiceprezes ds. public relations: Marek Czołpiński, Piotr Piątkowski
Wiceprezes ds. finansów: Piotr Jastrzębski

mkn.geosin@uwm.edu.pl

Idea powołania do istnienia Koła Naukowego narodziła się pod koniec 2011 roku. Inspiracja dr. inż. Arkadiusza Tyszko oraz dr. inż. Bartłomieja Oszczaka. Działania podjęte przez trzy osoby: Anny Barczak, Kamila Kirko i Dariusza Tanajewskiego oraz merytoryczne wsparcie pracowników Katedry Geodezji Satelitarnej i Nawigacji pozwoliły na sprawne przygotowanie pełnej dokumentacji oraz przeprowadzenie pierwszej rekrutacji. Dzięki temu już 27 stycznie 2012 roku, decyzją Pani Prorektor prof. dr hab. Jadwigi Wyszkowskiej, Międzynarodowe Koło Naukowe Geodezji Satelitarnej i Nawigacji zostało wpisane na listę organizacji studenckich działających na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim, a tym samym oficjalnie rozpoczęło swoją działalność. 13 kwietnia 2012 roku, podczas spotkania Ogólnopolskiego Klubu Studentów Geodezji, Międzynarodowe Koło Naukowe „GeoSiN” zostało przyjęte w poczet członków Klubu.

Międzynarodowe Koło Naukowe Geomatyki i Nawigacji Satelitarnej „GeoSiN” obecnie działa przy Katedrze Geodezji na Wydziale Geoinżynierii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. W ramach swojej działalności GeoSiN zajmuje się problemami związanymi z Globalnymi Systemami Pozycjonowania Satelitarnego, Systemami Informacji Geograficznej oraz nawigacją lądową, powietrzną i morską.