Naukowe Koło Geodetów GLOB

Prezes: Marta Piasecka
Wiceprezes: Krystyna Paśko, Jakub Tabor

nkgglob@gmail.com

Historia Naukowego Koła Geodetów „GLOB” rozpoczęła się w 2004 roku na ówczesnym Wydziale Budownictwa i Inżynierii Środowiska Politechniki Rzeszowskiej. Było to wtedy jedyne studenckie koło naukowe geodetów działające na wydziale „nie-geodezyjnym”. Od tego czasu w pracy Koła aktywnie uczestniczyło stu kilkudziesięciu studentów. Członkowie NKG „GLOB”  dali się poznać społeczności akademickiej poprzez organizację cyklicznych spotkań studenckich pt. „Wigilijne Spotkanie Opłatkowe Studenckich Kół Naukowych”. Udało się również z powodzeniem organizować ciekawe spotkania z Włodzimierzem Lewandowskim (ówcześnie naczelny fizyk w Międzynarodowym Biurze Miar i Wag w Sevres pod Paryżem) oraz Leszkiem Cichym (pierwszym wraz z Krzysztofem Wielickim zdobywcą Mount Everest zimą), a także różne seminaria wydziałowe i akcje charytatywne. Członkowie koła opiekują się także trzema szlakami turystycznymi wytycznymi przez NKG GLOB w pobliżu Akademickiego Ośrodka Szybowcowego w Bezmiechowej Górnej koło Leska. Nie brakuje również pracy inżynierskiej i badawczej, wynikiem których są prelekcje na konferencjach naukowych oraz publikacje naukowe, a także raporty i operaty. Corocznie organizowane są cykliczne obozy naukowo-integracyjne dla członków i kandydatów na członków koła naukowego. Podczas których oprócz pomiarów badawczych jest czas na rozrywkę i odpoczynek oraz wspólne ognisko. NKG „GLOB” ze swoją działalnością wychodzi także poza mury Uczelni, aktywnie promując Politechnikę Rzeszowską i działalność akademicką poprzez udział w imprezach okolicznościowych, piknikach naukowych oraz poprzez wizyty w szkołach średnich, a także organizację szkoleń i prelekcji dla ich uczniów. Prawie corocznie najbardziej aktywni członkowie NKG „GLOB” otrzymują nagrody za aktywną działalność studencką.

W naszej działalności realizujemy zagadnienia ze skaningu laserowego, pomiarów sytuacyjno – wysokościowych oraz staramy się przybliżyć i wdrażać nowych studentów w pracę ze sprzętem w celu nabrania pewności przy wykonywaniu pomiarów. Celem naszego koła jest pogłębianie wiedzy i praktyki z różnych dziedzin geodezji.