Stowarzyszenie Studentów Wydziału Geodezji i Kartografii PW „GEOIDA”

Politechnika Warszawska

Prezes: Emilia Szkibiel
Skarbnik: Aleksandra Śliwińska
Sekretarz: Małgorzata Żach
Członek zarządu ds. naukowych: Michał Wiktorzak
Członek zarządu ds. projektów: Weronika Ryl

geoida@pw.edu.pl

Prekursorem działalności studenckiej na Wydziale Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej było Koło Naukowe Geodetów, które powstało przy Katedrze Miernictwa na Wydziale Budownictwa w roku 1919, na dwa lata przed powstaniem naszego Wydziału. Wieloletnia działalność i aktywność naszych studentów doprowadziła do przekształcenia w 1994 roku Kola Naukowego w Stowarzyszenie Studentów Wydziału Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej „Geoida”. Stowarzyszenie Studentów „GEOIDA” jest organizacją działającą wśród i dla studentów Wydziału Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej. Stowarzyszenie powstało w 1994 roku w Warszawie, przy okazji organizacji IGSM’95 (ang. International Geodetic Students Meeting). 29 marca 1994 roku Komitet Założycielski – Leszek Waniek, Rafał Godlewski i Jacek Skwirowski, złożył do sądu wniosek z prośba o rejestracje Stowarzyszenia Studentów Wydziału Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej. 8 września 1994 roku GEOIDA została zarejestrowana i rozpoczęła swą oficjalną działalność, zyskując z roku na rok nowych członków i sympatyków.

Głównym celem Stowarzyszenia jest branie czynnego i biernego udziału w konferencjach, a także popularyzacja zagadnień z dziedziny geodezji, kartografii, urbanistyki i geoinformatyki. Stowarzyszenie zajmuje się również organizowaniem różnych wydarzeń integracyjnych oraz naukowych.

Ponadto, wg. Paragrafu 5 Statutu stowarzyszenia

1. inspirowanie i rozwijanie zainteresowań pracą organizacyjną i naukową w środowisku studenckim,
  2. współpraca z władzami uczelni, Samorządem Studenckim oraz stowarzyszeniami i organizacjami studenckimi,
  3. współpraca z organizacjami i jednostkami o charakterze geodezyjnym, działającymi na terenie kraju i za granicą,
  4. popularyzacja zagadnień z dziedziny geodezji i kartografii,
  5. promowanie Wydziału Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej na arenie krajowej i międzynarodowej,
  6. działalność mająca na celu integrowanie środowiska akademickiego Wydziału Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej.