VI Ogólnopolska Konferencja Kól Naukowych Studentów Geodezji

Data publikacji: 01.05.2011
Warszawa, 7-8 kwietnia 2011r.

W tym roku juz po raz szósty studenci kierunków geodezyjnych z calej Polski Spotkali sie na dwudniowej Konferencji Naukowej, w ramach Ogólnopolskiego Klubu Studentów Geodezji (OKSG). W dniach 7-8.04.2011 roku na wydziale Inzynierii Ladowej i Geodezji Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie odbyla sie VI OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA KÓL NAUKOWYCH STUDENTÓW GEODEZJI. Organizatorem konferencji bylo Kolo Naukowe Geodetów (KNG) „GEOPIXEL” oraz OKSG. W konferencji uczestniczylo ponad 50 osób.

Konferencje otworzyl dziekan wydzialu Inzynierii Ladowej i Geodezji Profesor dr hab. inz. Ireneusz Winnicki, nastepnie Prezes OKSG Grzegorz Nykiel przywital wszystkich uczestników i wyjasnil zasady konkursu na najlepsza prelekcje. Pierwsza prelekcje wyglosil Miroslaw Marciniak z KNG „Dahlta”. Bylo to symboliczne uhonorowanie Akademii Górniczo-Hutniczej za zeszloroczna prezydencje w OKSG i organizacje poprzedniej Konferencji. Podczas konferencji wygloszono 23 referaty, w tym 3 opracowane przez studentów z KNG „Dahlta”, z których jeden zdobyl II miejsce: Aleksandra Cwikla, Aleksandra Dziadosz – POMIAR UGIeCIA ESTAKADY ZA POMOC¡ RADARU INTERFOROMETRYCZNEGO IBIS-S ORAZ KLASYCZNYCH METOD GEODEZYJNYCH oraz wyróznienie: Miroslaw Marciniak – FOTOGRAMETRYCZNA INWENTARYZACJA I WIRTUALNA REKONSTRUKCJA ZABYTKOWYCH WITRAZY.

Zwyciezcom gratulujemy. Wszystkie prelekcje byly dowodem aktywnej dzialalnosci naukowo-technicznej studentów geodezji, z calego kraju a zwlaszcza z KNG „Dahlta” – których trud i wysilek zostal doceniony. W sklad reprezentacji na konferencji weszlo 10 studentów: Aleksandra Cwikla, Aleksandra Dziadosz, Adam Inglot, Miroslaw Marciniak, Szczepan Moskala, Paulina Mól, Malgorzata Synowiec, Alina Syslo, Waclaw Szafranek, Magdalena Szymanska.

Po zakonczeniu czesci oficjalnej przyszedl czas na odnowienie starych znajomosci, nawiazanie nowych, oraz kuluarowe rozmowy i przednia zabawe podczas uroczystej kolacji w Sali restauracyjnej Domu Asystenta „Hilton”.

W wyniku obrad Ogólnopolskiego Klubu Studentów Geodezji zdecydowano, ze przewodnictwo w klubie w roku akademickim 2011/2012 obejmie Politechnika Slaska w Gliwicach. Gratulujemy i zyczymy powodzenia oraz sukcesów. Ustalono równiez, ze koniecznie nalezy rozwiazaC kwestie strony internetowej OKSG, która bedzie prowadzona tylko przez jedna uczelnie, a takze podjeto uchwale dotyczaca umowy o wspólpracy OKSG z firma ESRI.

Lukasz Czarnecki
AGH Kraków